تأثير خصائص التربة على المرکب المحصولى لأشجار الموالح بالوجه البحرى

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

المدرس المساعد بقسم الجغرافيا بکلية التربية- جامعة عين شمس

المستخلص

يشمل البحث دراسة وجيزة عن أهمية الموالح و الظروف البيئية المؤثرة في زراعتها , وتم الترکيز علي مجموعة من النقاط الرئيسية ممثلة في خصائص التربة الزراعية اللازمة لزراعة أشجار الموالح وتشمل الخصائص الفيزيائية والکميائية، وتم دراسة هذا الجزء اعتماداً علي المشروع البحثي الخاص بتصنيف تربة الوجه البحري الذي قامة به الهيئة القومية للاستشعار من بعد بالتعاون مع جامعة جنيت ببلجيکا، وقد توصلت الدراسة إلي صلاحية معظم أراضي الوجه البحرى لزراعة أشجار الموالح بکافة أصنافها , وتم الإشارة الي درجة حرارة التربة ومدي ملائمتها لاحتياج الموالح الحرارة خلال مراحل نموها المختلفة، وبعد ذلک تم حساب الاحتياج المائى لشجرة الموالح، وذلک لتوفير کمية المياة اللازمة لزراعتها للوصول إلى أفضل إنتاج وأجود محصول، کما تم الإشارة إلى شبکتى الترع والمصارف التى تخدم منطقة الدراسة وکيفة الاستفادة منها فى رى مزارع الموالح بالشکل الأمثل , وفي النهاية تم عمل دراسة کمية للمرکب المحصولي لأصناف الموالح المختلفة , وأيضاً تم عرض توزيع إنتاج الموالح علي مستوي محافظات الوجة البحري ثم انتهت الدراسة بعمل خاتمة وعرض للمراجع التي تم الاستعانة بها في البحث.
 
 
 
 
 
 
Abstract:
The research includes a brief study on the importance of citrus fruits and the environmental conditions affecting their cultivation. Emphasis was placed on a set of key points in the characteristics of the agricultural soils required for the cultivation of citrus trees, including physical and chemical properties, and this part was studied on the basis of the research project On the classification of the soil of the maritime face of the National Remote Sensing authority in cooperation with the University of jinnit in Belgium, and the study found that most of the land of the maritime face was valid for the cultivation of citrus trees of all types. The temperature and suitability of the soil were indicated for citrus needs Heat during their various stages of development, and then the water requirement of the citrus tree was calculated to provide the amount of water needed to grow it to reach to the best production and the finest crop, as indicated by the networks of inventors and banks serving the study area and how it is used in irrigation of citrus farms Ideally, and eventually a quantitative study of the composite compound of the various citrus varieties was made. The distribution of citrus production at the level of the maritime face was also presented and the study ended with a conclusion and a presentation of the references used in the research.